actief-in-noordwijk.nl
[startpagina] [nederlands] [deutsch] [english]
Noordwijk Binnen. (Historische rondleiding ongeveer 4 km - 1,5-2 uur)

Per benenwagen, fiets, eigen auto of georganiseerd vervoer naar het Gemeentehuis van Noordwijk Binnen. Voor de entree van het uit 1887 daterende raadhuis krijgt u een korte uitleg hoe het historisch centrum is ontstaan en waarom Noordwijk-Binnen zo welvarend was.
Aan de Voorstraat staan huizen vanaf ongeveer 500 jaar oud tot heden. De hedendaagse nieuwbouw moet voldoen aan de historische uitstraling van het beschermde dorpsgezicht. Er staan huizen en boerderijen uit de Renaissancetijd (17e eeuw) en prachtige panden in rococostijl (18e eeuw).

Langs de Voorstraat en op het Lindeplein staan eeuwenoude lindebomen die de historische sfeer benadrukken. Tijdens de wandeltocht worden de huizen bekeken terwijl over de historie één en ander uit de doeken wordt gedaan. De typisch Noordwijkse beroepen en achtergronden komen aan bod. Naast de boerenfamilies waren er kruidentelers, lijntrekkers (touwslagers) en er waren veel kostscholen. Rijke ouders, uit de grote steden, zonden hun jongelingen graag naar de rustige omgeving, waar de kwaliteit van het onderwijs hoog was. Vanwege de lommerrijke omgeving was het ook een geliefde woonplaats voor de rijken, waaronder oud V.O.C. gedienden.
Aan de Offemweg is nog steeds een schuttersgilde actief. Ruim 500 jaar wordt hier op de ‘gaai’ geschoten die op een 29 meter hoge mast is gemonteerd. De Broederschap of Gilde van St. Joris bestaat al (bij akte) sinds 1477 en is nog één van de drie verenigingen in Nederland die de voetboog trouw blijven.

De Grote of St. Jeroenskerk (vanaf 1320) is een mooie kerk met een prachtig knipscheerorgel.
De rondwandelingen zullen zo mogelijk gecombineerd worden met een bezoekje aan een concert. (Lunchconcerten in mei, avondconcerten in juni, juli en augustus)

Alle getoonde foto's staan in het digitale fotoboek 'Noordwijk in vogelvlucht'. --


top --
2005-10 Het laatst gewijzigd op 28 oktober 2005

mail naar webmaster

[ overzicht webpaginas ]