actief-in-noordwijk.nl
[startpagina] [nederlands] [deutsch] [englisch]- Noordwijk -


De gemeente Noordwijk ligt in de provincie Zuid-Holland, tussen Katwijk en Zandvoort, in het hart van de Bollenstreek. Noordwijk bestaat uit twee kernen: Noordwijk aan Zee, de badplaats met zijn lange kuststrook, en Noordwijk Binnen, het van oorsprong voornamelijk katholieke dorp met de kerktorens, die de horizon bepalen. Hiernaast is er nog het Langeveld, een buurtschap waar men een grote landschappelijke diversiteit aantreft.

Historie
De historie van Noordwijk gaat terug tot ongeveer 2000 jaar voor Christus.
Vanaf ongeveer de negende eeuw bestaat er geschreven geschiedenis van Noordwijk: de marteling van priester Jeroen in 857 en de slag bij Noordwijk in 876.
De allereerste bezoekers kwamen naar Noordwijk als bedevaartgangers voor de sterfplaats van Sint-Jeroen. In 1429 werd Noordwijk door de bisschop van Utrecht zelfs officieel tot bedevaartplaats verheven.
De bewoners van Noordwijk aan Zee zijn van oorsprong vissers met een protestants-christelijke achtergrond. In Noordwijk-Binnen vond men vooral werk in de bloembollenteelt en was men vooral rooms-katholiek.

Bereikbaarheid
Noordwijk ligt centraal in de Duin- en Bollenstreek. Dit maakt Noordwijk tot een goed en aantrekkelijk startpunt voor wandelingen, museumbezoek, watersport en dergelijke.
De bereikbaarheid van Noordwijk is goed, mede door de Provinciale weg (N206). Het openbaar vervoer biedt busverbindingen o.a. vanuit Leiden, Den Haag, Haarlem en Schiphol. De trein stopt op het NS-station in het nabijgelegen Voorhout. Hierdoor is Noordwijk een ideaal uitgangspunt voor het bezoeken van interessante steden en bezienswaardigheden, zoals de universiteitsstad Leiden, de hofstad Den Haag en de hoofdstad Amsterdam.

Bezienswaardigheden
Wie geïnteresseerd is in de historie van Noordwijk, komt vooral in het centrum van Noordwijk-Binnen aan zijn trekken. In 1992 is de oude dorpskern aangewezen als beschermd dorpsgezicht op grond van de Monumentenwet 1988. Veel oude panden, statige herenhuizen, prachtige gevels, een kruidenwinkeltje en de eeuwenoude lindebomen in de verschillende straten, verraden een eeuwenlange welvaart. In Noordwijk aan Zee is een bezoek aan het pand Jan Kroonsplein 4 de moeite waard. Dit is een museumboerderij, waarin voorwerpen uit de geschiedenis en folklore van Noordwijk zijn bijeengebracht.
Op het ESTEC-terrein is een ruimtevaarttentoonstelling. Space Expo is Europa's eerste grote permanente ruimtevaarttentoonstelling en een bijzondere attractie in de Randstad. Daarnaast doet Space Expo dienst als bezoekerscentrum van ESTEC.

Alle getoonde foto's staan in het digitale fotoboek 'Noordwijk in vogelvlucht'. --

 
top --
2005-10 Het laatst gewijzigd op 30 oktober 2005

mail naar webmaster

[ overzicht webpaginas ]